EN FANTASTISK OPLEVELSE OG VENNER FOR LIVET...
EN FANTASTISK OPLEVELSE OG VENNER FOR LIVET...

JOBBTYPER

De många resebolagen söker ofta olika typer av reseledare. På reseledarskolan får du en inblick i alla jobbtyper som finns inom ”reseledarlivet”.

Du ska inte redan nu bestämma dig för om du vill vara utflyktsguide, barnguide eller ungdomsguide osv, men vi rekommenderar att du läser beskrivningen av de olika jobbtyperna nedanför. Efteråt kan du överväga vilket slags jobb du själv tycker passar bäst till dig och din personlighet.

Reseledare/guide

Reseledare och guide är i princip samma sak. Om det heter det ena eller det andra beror endast på vilket bolag du blir anställd i.

Jobbet som reseledare/guide är ett mycket spännande och krävande jobb. Du är bolagets representant och ska varje dag se till så att gästerna får den bästa tänkbara servicen och en optimal semesterupplevelse. Ofta kommer du att vara ansvarig för tre till fyra hotell, där du är ”hotellguide”.

Som ”allroundguide” finns det många olika arbetsuppgifter. Du ska hämta gäster på flygplatsen, hålla välkomstmöten, sälja utflykter, köra dags- och kvällsutflykter, ha hotellträff och betjäna gäster på resmålskontoret. Du ska vara bra på att hålla huvudet kallt i pressade situationer och du ska alltid vara redo för att ge en hjälpande hand.
 

Skidguide

Jobbet som alpinguide påminner i många hänseenden om jobbet som reseledare/guide bortsett ifrån, att jobbet självklart föregår i snön. Alpinguiden är inte en skidinstruktör som ska undervisa i hur man åker skidor och det är därför inte ett krav att du kan åka skidor på hög nivå. Intresse för skidåkning och en god fysik är dock en fördel. Förutom ovan nämnda uppgifter kommer mycket av din dag som alpinguide att föregå i pisterna, där du visar gästerna runt, har afterski, picnic och diverse andra arrangemang.

Bli skidguide, läs mer här!

Ungdomsguide

Ett jobb som ungdomsguide är ett av de mest krävande reseledar-/guidejobb man kan ha. Om du tror att det är fest och glada dagar att arbeta för ett ungdomsresebolag, så är du helt felinformerad. De dagliga uppgifterna liknar mycket de uppgifter som du har som ”allroundguide”, dock med undantag för utflykterna. På ett ungdomsresmål finns det, utöver ”beachservice” och hotellservice, varje dag nya kvällsarrangemang, där reseledarna/guiderna alltid är representerade. Att styra en stor grupp unga förfriskade människor kräver ett stort ansvar och god disciplin. Man ska ha en mycket hög energinivå och inte vara rädd för att stå på en scen.

Barnguide

Några resebolag har, på enskilda hotell, barnklubbar som varje dag har hand om aktiviteter för barnen i klubben. Som barnguide ansvarar du varje dag för att planera och genomföra ett spännande program för barn i åldern cirka 5 till 12 år. Det kan vara skattjakt, målning, strandtur eller minidisco. Som barnguide har du ett stort ansvar och du ska kunna motivera och styra barn. Utöver arrangemangen för barn, kan barnguiden vara med i aktivitetsteamet, som står för underhållningen under kvällen. Barnguidens uppgifter kan också vara några ”allroundguides-uppgifter" som till exempel hotellträff och välkomstmöte.

Aktivitetsguide (Animatör)

Detta jobb är mycket populärt inom hotellbranschen. Som aktivitetsguide är du samlingspunkten för gästerna under dagens lopp. Du ansvarar för alla aktiviteter på hotellet, som morgongymnastik, vattenbasket/polo, dartturnering, bordshockey, quiz och kvällsunderhållning med t ex. cabaré eller bingo. Som aktivitetsguide får du en väldigt bra kontakt med gästerna och du kommer ofta att kunna påverka det slutgiltiga resultatet av deras semesterupplevelse. Jobbet är för dig som intresserar dig för sport och underhållning, är bra på att motivera och konversera med andra och gillar att stå på en scen.

Utflyktsguide

Som utflyktsguide ska du ha ett stort intresse för andra kulturer, klimat och befolkningsgrupper. Du ska vara bra på att förmedla ditt innehåll och du ska kunna motivera dig själv till att berätta utflykten precis lika spännande första gången som när du har kört den 50 gånger. Utflyktsguiden har ansvaret för de lite tyngre och mer krävande utflykterna. Utöver utflykterna kan jobbet ibland kompleteras med ”allroundguide”-uppgifter, som flygplatsbesök och uppgifter på resmålskontoret.

Rundreseguide

Rundreseguide är något man kan bli efter ett par säsonger som utflyktsguide. Som rundreseguide är du ansvarig för en grupp gäster på turer som kan vara flera veckor eller månader. Här reser du runt med gästerna och ger dem en inblick i landets kultur, historia, sevärdheter mm. Jobbet som rundreseguide kräver att man har en god överblick, en god förmedlingsförmåga och inte minst ett stort intresse för olika kulturer och länder.

Receptionist

Som receptionist är du ansvarig för att styra receptionen, rumsfördelning, checka in gäster och ge service till gäster i alla hänseenden. Du ska ha koll på detaljerna och lösa alla uppgifter med ett leende. Gästerna kommer ofta att vända sig till dig när de vill veta något om lokalområdet, beställa bord på en restaurang, hyra bil eller köpa biljetter till några utflykter. I en reception ska du kunna hantera många uppgifter och det är en fördel om du är bra på flera språk.

Steward/Stewardess

Jobbet som steward/stewardess kräver, precis som reseledar-/guidejobbet, en mycket serviceminded, flexibel och tillmötesgående person. Som steward/stewardess ska du serva gästerna till och från deras semester, du ska servera mat och dryck, genomgå säkerhetsprocedurer, sälja tullfria varor och hjälpa gäster med diverse problem. För att bli steward/stewardess ska du bli antagen och genomgå steward/stewardessutbildningen hos flygbolaget i fråga.

Klicka på videon här under för att se hur en vardag som reseledare kan se ut!

Nyfiken på hur arbetsförhållanden och lönerna är som reseledare?